فهرست مطالب

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 55 (آبان 1386)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/08/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صفحه 8
  • مقاله ها
  • امیر ایمانی فر صفحه 12
    آلیاژهای فولاد در صنعت در قطعات تحت گشتاور بالا مانند چرخدنده های انتقال قدرت، چرخ زنجیرها، کلاچهای تک جهت و بیرینگها به کار گرفته شده اند. اگرچه متالورژی پودر باعث صرفه جویی در هزینه ساخت می شود ولی محدودیتهای استاتیکی، خستگی و ویژگی های سطحی متداول، از استفاده این روش در قطعات ذکر شده، جلوگیری می کند.
    برای رفع این عیب مراحل گوناگونی جهت بهبود بخشیدن به خواص فولادهای متالورژی پودر انجام شده است، روش مورد بحث در این مقاله (SSD) یک روش فشرده سازی است که طی این مرحله لایه ای از سطح متراکم در قطعه تولید می شود، در حالیکه داخل قطعه و هسته آن هنوز خلل و فرج دارد. این عمل باعث می شود که قطعات فوق در تنشهای بالا همانند فولادهای صلب عمل نمایند.
    دو مثال در این مقاله توضیح داده شده اند که عبارتند از: یک چرخدنده مارپیچ و یک چرخ زنجیر با سطح فشرده شده.
    بعد از توضیح مراحل، یک چرخدنده مارپیچ و چرخ زنجیر ساخته شده با روش P/M تحت آزمایش قرار گرفته است.
  • فرشاد کوثری، آرش حیدرعلی، ابراهیم ریاحی، کسر یکرباسچی صفحه 26
    در سالیان اخیر روش های سرمایشی، گرمایشی و همچنین رطوبت زدایی متفاوت به منظور تامین شرایط محیطی مناسب برای زندگی انسان به وجود آمده است. از گذشته برای سرمایش ساختمانها به طور معمول از دو روش سرمایش تبخیری (کولرهای آبی) و سیستم تبریدی (کولرهای گازی) استفاده شده است. بهترین بازده کولرهای آبی در مناطق با هوای خشک بوده و از سوی دیگر سیستمهای تبرید نیز دارای مصرف انرژی بالا و هزینه فراوان می باشند. در سالیان اخیر فن آوری دیگری با عنوان رطوبت زدایی توسط جاذب های مایع و یا جامد مورد استفاده قرار گرفته اند.
    در ابتدا این فن آوری بیشتر در کارخانجات تولید مواد خوراکی و یا دارویی، که نیاز به هوائی با رطوبت بسیار پایین دارند، استفاده شده است. با توجه به تجارب بدست آمده ثابت شده که این فناوری مناسب ترین گزینه برای استفاده در مکانهای مرطوب، افزایش کیفیت هوا، صرفه جویی در مصرف انرژی و در نتیجه کمک به حفظ محیط زیست می باشد.
    در سال 2002 سیستم جدیدی با عنوان DryKor اختراع گردید که تحولی در عرصه سیستمهای تهویه مطبوع با فناوری رطوبت زدایی محسوب می شود. در این مقاله پس از بررسی تاریخچه و معرفی سیستمهای گوناگون رطوبت زدایی، به معرفی سیستم DryKor، چرخه و شرایط کاری و ویژگی های آن پرداخته شده است. در ادامه نیز با توجه به اسناد و مدارک موجود؛ عملکرد سیستم به صورت علمی مورد بررسی قرار گرفته و محاسن و معایب آن در بوته آزمایش قرار داده شده است.
  • علی اسدی لاری، احمد فلاح گیلوایی صفحه 35
  • کیوان صادقی، سهیل صادقی صفحه 41
    در این مقاله چگونگی استفاده از روش آنالیز روغن برای پایش تجهیزات مکانیکی (پمپ، توربین، گیربکس، کمپرسور و امثال آن) مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در این رابطه در ابتدا مقایسه ای ساده و مختصر بین روش آنالیز ارتعاشی و روش آنالیز روغن برای استفاده در سیستمهای پایش تجهیزات مکانیکی بعمل می آید و امکان جایگزینی روش آنالیز روغن به جای روش آنالیز ارتعاشی بررسی می گردد. در ادامه به ذکر انواع اندازه گیری ها در مورد خواص روغن می پردازیم و لزجت سیال را بعنوان مناسبترین خاصیت برای پایش بصورت پیوسته انتخاب می نماییم. در همین رابطه به شرح سنسور لزجت سنجی که برای پایش پیوسته لزجت روغن موتور، گیربکس و ژنراتور شناورهای دریایی طراحی و ساخته شده است خواهیم پرداخت.
  • الهام محمدی صفحه 48
    انتشار گازهای گلخانه ای که باعث افزایش دمای کره زمین در سالهای آینده می شود، کشورهای جهان را زیر نظر سازمان ملل متحد متعهد به پیمانی به نام پیمان کیوتو نمود تا در جهت کاهش میزان نشر این گازها تلاش نمایند. از آنجاکه CO2 گاز تولیدی در ازای سوختن سوختهای فسیلی و یکی از گازهای گلخانه ای است، تلاش در راستای میزان انتشار آن یکی از سیاستهای جهانی می باشد و از این رو روش های گوناگونی برای ممانعت از انتشار آن به جو پیشنهاد و به کار گرفته شده است. سه روش رایج برای گرفتن CO2 شامل: 1- روش پیش از احتراق سوخت، 2- روش پس از احتراق، 3- روش احتراق سوخت - اکسیژن، می باشند. CO2 را پس از جذب بوسیله خطوط لوله، کشتی و یا خطوط ریلی و جاده ای به محلهای ذخیره سازی خاصی حمل می نمایند که هر یک از این روش ها مزایا و معایبی دارد. اگر چه اضافه نمودن سیستمهای جذب CO2به نیروگاه ها هزینه هایی بر آنها تحمیل می نماید، اما حضور در بازار جهانی تجارت کربن می تواند تا حدودی این هزینه ها را کاهش دهد. البته تمام طرحهای ذکر شده در ابتدای راه تحقیق و توسعه قرار دارند و نیاز به بازبینی و مطالعات فراوان است.
  • فراس حکاک، فواد فرحانی صفحه 56
    در تمامی اتصالات موجود در دستگاه ها و قطعات صنعتی که با پیچ یا روش های دیگر به هم متصل می شوند، یک مقاومت گرمایی وجود دارد که تاثیر زیادی در انتقال حرارت بین اجزاء و کنترل دمای آنها دارد. این مقاومت که مقاومت گرمایی تماسی نامیده می شود، بخش لاینفک سیستم های حرارتی است و توجه به آن در طراحی حرارتی اهمیت دارد. در مقاله حاضر، اهمیت و ابعاد این موضوع، مروری کلی بر مفهوم مقاومت گرمایی تماسی و مسائل مربوط به آن ارائه شده است. همچنین مروری اجمالی بر مواد واسطه حرارتی و مسائل مربوط به مقاومت تماسی اتصالات پیچی انجام شده است. مطالب ارائه شده در این مقاله، مهندسان را با مفهوم مقاومت گرمایی تماسی و اهمیت آن در طراحی حرارتی سیستم های الکترونیکی و مکانیکی آشنا خواهد نمود.
  • جعفر غضنفریان، رضا حسینی ابرده صفحه 62
    مجموعه کاربردهای علم کرایوجنیک در علوم فضایی و پزشکی در این مقاله بررسی شدهاست. کاربرد علم کرایوجنیک در علوم فضایی، شامل شبیه سازی پروازهای فضایی و مطالعات مربوط به تعیین محرک مناسب برای سفینه های فضایی می باشد که بخش اول مقاله به آنها اختصاص یافته است. در علوم پزشکی دو کاربرد گسترده این علم دیده می شود. این دو کاربرد شامل سرمادرمانی و عمل جراحی در دمای پایین می باشند که در بخش دوم مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند.
  • مباحث عمومی
  • محمد مهدی غفاری، محمود یعقوبی، مریم پاکپورر صفحه 71
  • مصاحبه
  • مسعود یحیایی صفحه 83
  • مطالب خواندنی
  • معرفی کتاب
    صفحه 88